Karakter

Britse Korthaar staat bekend om zijn gelijkmatige en aangename humeur. Deze katten zijn gesteld op rust en regelmaat. De meeste onder hen zijn uiterst verdraagzaam, vriendelijk en hebben een groot aanpassingsvermogen. De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer één tot twee jaar zo speels als alle andere katten, maar daarna worden de meeste wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid in uw huis nooit zo nadrukkelijk blijken. Het ligt niet in hun aard om luidruchtig aandacht te vragen.

Maar als ze iets willen kunnen ze dat goed duidelijk maken! Moet de deur open dan gaan ze daar bij zitten en kijken ze je smachtend aan, eventueel wordt de stem verheft. Ze leggen dan echt contact met je en wachten niet af. Daarom is het belangrijk geen dingen aan te leren die u liever niet heeft als u net een kitten in huis hebt. Het is moeilijk om ze aangeleerde dingen terug af te leren. Als ze eenmaal doorhebben hoe ze u de deur open kunnen laten doen, dan is dat meteen een leuk spelletje om met u te spelen. Sommige Britse kortharen kunt u leren apporteren. Kennen ze het spelletje dan moet u dat dagelijks rond hetzelfde uur met ze spelen of u er zin in hebt of niet. Deze katten kunnen op een subtiele manier erg goed duidelijk maken wat ze willen.

Verder is het ook belangrijk te weten dat jijzelf een Brit NOOIT tot iets kan dwingen. Ondanks hun zachte karakter vinden ze niet altijd alles zomaar best wat je doet of wilt dat ze doen. Ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat beslist laten merken.

Ze hebben ook de eigenschap zichzelf redelijk goed bezig te kunnen houden. Ze kunnen ergens uren liggen slapen, maar eveneens staat er enorm genieten van knuffels en aandacht op hun programma. Ze liggen enorm graag op je schoot zonder hierbij al te opdringerig te willen zijn. Na verloop van tijd vertrekken ze even stil als ze gekomen zijn. Het is dus een huiskat die elke vorm van contact met de huisgenoten op prijs stelt. Je zal zien dat de kat steeds in je buurt zal vertoeven, ze worden immers niet voor niets de hond onder de huiskatten genoemd.

Katten van dit ras gaan doorgaans ook goed om met soortgenoten, en de omgang met honden is ook erg goed te noemen. Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meeste het prima vinden met kinderen. Een voorwaarde hiervoor is dat ze goed gesocialiseerd zijn.

Wel heb ik de ondervinding dat Britten nogal terughoudend t.o.v. kunnen vreemden zijn, vooral onze huiskater dan. Op bekenden komen ze enthousiast af maar komen er vreemden in huis dan gaan ze eerst een 1/2 uur onder een zetel schuilen. Daarna komen ze onopvallend en voorzichtig kijken. Eerst de moedigste al snel gevolgd door een ander. Blijkt het veilig dan laten ze zich wel aanhalen.

Verder kan je ook stellen dat de Brit een territoriumkat is. Ze komen niet snel op het territorium van anderen, dit dient om confrontaties uit de weg te gaan. Dit heeft een praktisch voordeel: uw kat zal op eigen terrein blijven en indien u duidelijk maakt dat dit terrein enkel binnenshuis is dan zal ze zich daar zonder enige moeite aan aanpassen. Het is ook wenselijk om uw Brit binnenshuis te houden daar hun ori‘ntatievermogen klein is en er buitenshuis vele gevaarlijke ziektes uw kat kunnen besmetten.

Hun jagersinstinct kunnen ze evengoed binnenskamers uitoefenen met een speelgoedmuis, insecten en andere bewegende zaken. Je zal zien dat het zeer effici‘nte jagers zijn. Ze nemen de tijd om goed te richten en dan in 1 klap raak. De Britse Korthaar zit stil naast zijn doelwit tot ze de kans schoon zien en deze met 1 klap kunnen veroveren. Hun doelwit missen is iets wat de Brit bijna nooit overkomt.

Mensen die een Britse Korthaar hebben vinden die vaak anders dan andere katten. Ze zijn meer gesteld op de bewoners van het huis en kunnen perfect hun tijd spenderen wanneer u uit werken bent mits er een speelkameraadje aanwezig is. Kortom, Ze lijken de ideale huiskat!

Een korte en algemene opsomming van hun eigenschappen tot slot:

– Erg gericht op de mens en zijn heel graag in hun gezelschap,

– Proberen zich overal mee te bemoeien,

– Heel nieuwsgierig en intelligent,

– Niet wild en houden van knuffelen,

– Sommige Britten praten heel gezellig en vertellen ons precies wat ze willen,

– Zéér trouw en erg aanhankelijk van karakter,

– Houden zich aan hun territorium