Verzorging

De Britse Korthaar heeft een goede vachtverzorging nodig. Normaal gesproken is een wekelijkse borstelbeurt met een varkensharenborstel voldoende om de vacht in goede conditie te houden. In de ruiperiode is een rubberen borsteltje een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren eenvoudig uit de vacht te verwijderen, maar wees met het gebruik hiervan wel wat terughoudend, aangezien u hiermee ongewild de vacht kunt beschadigen. Na het borstelen is het ook aangeraden om een vochtige doek over hun vacht te halen om een prachtige glans te bekomen. Je zal zien dat dit één en al genieten is voor uw kat.

De uitwendige gehoorgang maakt u alleen maar schoon als dat nodig is, en dan met een voor katten bestemde oorcleaner die u eerst in het oor masseert en daarna oppervlakkig met een tissue verwijdert.

Net als de oren is het nodig om af en toe de ogen te reinigen. Sommige Britten hebben last van tranende ogen en het is ook geen zicht als uw poes met vuile ogen loopt. Gewoon reinigen met een vochtige tissue is voldoende.

De scherpe nagelpunten knipt u regelmatig af met een goede nageltang. Maar ook heel belangrijk en onmisbaar voor uw kat is een krabpaal. Je zal zien dat ze hier gretig gebruik van zal maken.

Elk jaar uw kat vaccineren is onontbeerlijk naast de hierboven vermeldingen. Ook al komt uw kat niet in contact met andere katten, blijft deze toch een noodzaak daar bezoekers bij u thuis of andere dragers uw kat kunnen besmetten. Na de vaccinatie kan uw kat een dagje sloom lijken, maar dit is een normale reactie.

De jaarlijkse vaccinatie bestaat uit:

– Kattenziekte

– Niesziekte

Aanvullende vaccins kunnen zijn:

– Rabi‘s (Hondsdolheid)

– FeLV, FIV (en FIP)<br>

Voor een goed effect van de vaccinatie is het belangrijk dat de kat (en vooral het kitten) goed ontwormd is! Maar deze moet enkele dagen voor de vaccinatie gebeuren! Verder voert de dierenarts voorafgaand aan de vaccinatie een grondig lichamelijk onderzoek bij de kat uit. Dit jaarlijks terugkerende onderzoek is belangrijk omdat de kat niet zelf aan kan geven dat er iets aan de hand is.

* Bij ons worden de kittens op 8 en 12 weken gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. En onze kittens krijgen een ontworming rond hun 4, 7 en 11 weken. Dit kan best 2x per jaar herhaald worden.